Šta je rak u medicini?

{caption}

cancer-cells-541954_1920

Rak je opšte ime za ogromnu grupu bolesti čija je glavna karakteristika nekontrolisan rast modifikovanih ćelija, ćelija raka. Medicina je svako oboljenje posebno imenovala iako je reč o istoj grupi bolesti koja se manifestuje na različitim mestima u telu, različiti su oblici mutiranih ćelija i rastu različitim brzinama,  dok je uzrok za sve bolesti sličan. Ljudsko telo se sastoji od različitih tipova ćelija, koje rastu i dele se u skladu sa potrebama organizma. Životni vek većine ćelija je ograničen, ćelija se deli, nastaju nove ćelije, neophodne za obnavljanje tkiva i održavanje zdravog organizma. Ponekad to može, zbog različitih uzroka, da dovede do preterane deobe i degeneracije ćelija, što dovodi do nastanka kancerogene “tvorevine”. Benigni tumori su tumori koji su izgrađeni od polu-mutiranih ćelija i imaju delimičnu sposobnost rasta. Ako je uklonjen operacijomretko se ponovo javlja za razliku od malignih tumora.

hopeBenigni tumori se retko šire na druge delove tela i nisu opasni po život, ali ih treba uzeti u obzir, tretirati ih kao kancerogene tvorevine i ukloniti ih. Maligni tumori su kancerogene izrasline nastale od mutiranih ćelija koje se brzo dele, rastu, migriraju kroz telo i vraćaju ponovo. Takve ćelije se vraćaju u okolna tkiva, razaraju ih i vrše pritisak na njih pa mogu da prodru iz limfnih u krvne sudove. Limfni i krvni tok ih potom raznose u udaljene organe u kojima onda nastaju novi tumori koji se nazivaju metastaze.

Rak se može javiti u bilo kom delu tela i u svim uzrastima. Postoji mnogo različitih tipova raka.

Klasična zvanična medicina razlikuje četiri velike kategorije raka:
dna-1020670_1920
• Karcinomi su maligni tumori koji niču iz epitelnih ćelija (ćelija epidermisa), od kojih je izgrađena većina organa u telu. U kategoriju karcinoma spada oko 80% svih kancera.
• Sarkomi su maligni tumori koji rastu iz ćelija potpornih tkiva, pre svega, vezivnog, masnog, koštanog i hrskavice.
• Leukemija je rak krvi i krvnih organa. Za razliku od većine drugih vrsta raka, ova se obično ne javlja u obliku izraslina ili grudvi.
• Limfom je rak limfnog sistema koji u telu formira mrežu limfnih sudova i limfne čvorove. Limfni sistem se ponaša kao filter koji sprečava opasne materije (npr. mikroorganizme) da prodru u krvotok.

 

 

 

Vlasnik i urednik internet strane www.cansave.rs kao i pravno odgovorno lice za sadržaj internet strane www. cansave.rs je međunarodno društvo LIORA - Novi Sad. Udruženje LIORA - Novi Sad se ne bavi prodajom. Ne prodaje niti reklamira proizvode. Bavi se isključivo informisanjem obolelih osoba i nudi im pomoć u tom smislu.